Wij hebben 9 kipjes en een haan. Hele leuke, eigenwijze, grappige, soms een beetje onhandige, kleurrijke en blije kipjes. In de lente beginnen ze met eitjes leggen en zo halverwege de herfst stoppen ze weer met leggen en gaan ze in winterrust. Dat is ook heel normaal voor krieltjes.

Maar ineens, midden in afgelopen zomer, stopten ze meteen en eensgezind met leggen. Na een denderende voorjaarsstart van 4 à 5 eitjes per dag stopte de productie eind juli. De rest van de zomer en het najaar bleef het leeg in het leghok. Wat de reden was bleef gissen. Roofvogeldreiging, geharrewar en gestress in het kippenhok?

Maar toen, ineens, in hartje winter, lagen er 9 eitjes in het leghok! Wat een feest! Tijd om weer een heerlijk romig zachtgekookt eitje te maken met een knallend gele zalige dooier. Maar hoe maak je nou het perfecte gekookte eitje? Daar is een heel makkelijke methode voor:

Doe je ei in een pan met koud water, laat het water koken, en haal dan de pan van het vuur zodra het water net aan kookt. Doe de deksel op de pan, laat de pan 6 minuten naast je fornuis staan en haal dan je eitjes eruit en voilà: het perfecte zachtgekookte eitje! De reden: door de langzamere garing (in plaats van keihard koken) stolt het eiwit en blijft de dooier zacht.

Wil je nog meer leuke kooktips en leren hoe je lekkere seizoensgerechten klaarmaakt? Of zoek je een leuk uitje samen met je vrienden of collega’s? Volg dan één van onze leuke kookworkshops.